DOČASNĚ NEFUNKČNÍ ESHOP


Omlouváme se za komplikace. Náš eshop bude dočasně mimo provoz
připravujeme pro Vás nové prodejní stránky

Otevíráme 29.4.2024


děkujeme za pochopení
Konekt-Hadice s.r.o.


Hadice na vodu může vyřešit konflikt

Nejkratší válku v amerických dějinách vyřešila hadice

Hadice vyřešila historii-Florida Keys
Lasturovou republiku sice nikdo neuznal, přesto si můžete koupit její pas a smeknout před tím, že si před čtyřiceti lety troufla vyhlásit válku Spojeným státům.

Souostroví Florida Keys na nejjižnějším cípu USA začalo počátkem 80. let pro vládu tehdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana představovat problém. Do USA odtud mířili pašeráci drog a uprchlíci z komunistické Kuby. V březnu 1982 proto byly zavedeny kontroly na dálnici Overseas Highway, což je téměř dvousetkilometrový most spojující ostrovy s pevninou. Kontroly způsobily nečekaný problém - zácpy na silnicích a pokles turistického ruchu na kterém bylo souostroví závislé.

Starosta města Key West Dennis Wardlow nepochodil ani u soudu a kontroly probíhaly dál, jako na hranicích s cizím státem. Když s cizím státem, tak tedy s cizím státem, řekli si obyvatelé a vyhlásili 23. dubna 1982 samostatnou Lasturovou republiku (Conch Republic), a starosta se  jmenoval premiérem a hned federální vládě ve Washingtonu vyhlásil válku. V přístavu současně zaútočila malá plachetnice na kutr pobřežní stráže USA Dilligence. I když „zaútočila“ je asi silné slovo: Střílelo se vodními balónky, smaženými mušlemi a starým chlebem. Pobřežní stráž USA se bránila pomocí vysokotlakých čerpadel napojených na vodní tlakové hadice.

Lasturová republika sice válku proti hadicím s tlakovou vodou prohrála, cíle ale bylo dosaženo: Blokáda skončila.

Myšlenka Lasturové republiky ale stále žije a je součástí místního folklóru. Recesistické oslavy s rekonstrukcí námořní bitvy v přístavu Key West jsou vyhledávanou turistickou atrakcí. Můžete si dokonce zakoupit i pas Lasturové republiky, která tak plní svůj neoficiální cíl:

Dosáhnout zmírnění napětí ve světě prostřednictvím humoru.

Hadice vyřešila historii - vlajka Lasturové republikyHadice vyřešila historii - Florida KeysHadice vyřešila historii - most Florida Keys 

 

Zdroj: Die Welt, conchrepublic.com